Trustpilot

Hur man väljer rätt benskydd

Hur väljer man egentligen rätt benskydd till sin häst? Som Ni säkert har märkt finns det en hel uppsjö av olika benskydd som man kan välja mellan. Vad är det för skillnad på ett senskydd mot ett par strykkappor? Hur många olika varianter av benskydd finns det? Vi går igenom det vanligaste benskydden som senskydd, strykkappor, damasker, boots och lindor. Vi reder ut begreppen och ger vår syn på när man bör använda respektive benskydd och vad det framför allt skyddar mot. Kvaliteten på benskydd varierar stort så lägg hellre lite mer pengar och köp ett par benskydd av hög kvalitet. 

Senskydd 

Senskydd används framför allt inom hoppning. Anledningen till att man oftast väljer att använda senskydd i hoppning är att det är helt öppna i framkant. Man skyddar böjsenan på hästens framben, men hästen lär sig fortfarande att  vara rädd om sina ben och lyfta på fötterna om den slår i en bom. Man vill skydda baksidan av frambenen när man hoppar då hästen när den landar efter språnget kan råka slå i frambenen med bakhovarna som kan leda till allvarliga skador.    

Senskydden är alltid öppna framtill vilket gör att hästen fortsätter att vara rädd om benen om det slår i en bom men skyddar väl om bakbenen slår i. Senskydd är oftast tillverkade i plast  och försedda med dämpande neopren invändigt. Det försluts nästan alltid med elastiska kardborreband. En del senskydd kan vara tillverkade i läder och ofta försedda med fuskpäls. 

Personligen föredrar jag senskydd i plast istället för läder då det enklare att bara skölja av senskydden under rinnande vatten om det blir smutsiga. Vi använder senskydd när vi hoppar och ibland när vi rider ut i skogen.    

Damasker, benskydd och strykkappor 

Kärt barn har många namn,  brukar man säga. För mig är benskydd, strykkappor och damasker samma sak. Damasker kanske kan klassas som lite enklare / tunnare benskydd men generellt skulle jag säga att benskydd, strykkappor och damasker täcker hela hästens ben runt om.

Våra benskydd / strykkappor är nog en blandning mellan benskydd och damasker då vi valt att tillverka dem i Mesh-tyg som är lättare än många andra fabrikat. Anledningen till att vi valt att tillverka våra benskydd i Mesh-tyg är för att vi tycker det är viktigt att använda välventilerade benskydd som minimerar värmeutvecklingen runt hästens ben. 

Att träna hästen med för varma benskydd en varm dag kan skada vävnaden i senan. Upprepas det vid flera tillfällen finns det risk att få en försvagad sena. Välj därför benskydd, strykkappor eller damasker med stor omsorg. 

Benskydd, strykkappor eller damasker kan användas i all from av träning. Vi använder dem framför allt vid dressyr och skogsridning. 

Kotskydd

Kotskydd fyller samma funktion som styrkkappor. Den ända skillanden är att kotskydd ibland används på bakbenen istället för strykkappor. Kotskydden skyddar hästens bakben om hästen har en tendens att stryka sig, slå i bakbenen när man rider. 

Benlindor

Benlindor finns i flera olika material. Idag är det vanligaste att man använder benlindor tillverkade i fleece. Men det finns tillverkade i elastiska material, kombi lindor där halva lindan är i fleece och resterande del är elastisk. Förr använde man oftast rena bomullslindor men det är inte speciellt vanligt idag.

Om man använder lindor korrekt så ger det ett bra stöd till hästens ben. Men det är viktigt att man lindor hästens ben korrekt. Att man inte drar åt lindan för hårt men inte heller för löst. Om du känner dig osäker kan du följa vår guide här. 

Många väljer att linda hästens ben utan paddar när man använder sig av fleecelindor. Vi rekommenderar starkt att man alltid använder paddar under benlindorna för att fördela trycket runt hästens ben samt minimera risken att man drar åt lindan för hårt. Titta gärna in på våra fina fleecelindor med glitterspännen. 

Använder du elastiska lindor eller bomullslindor måste man ha paddar under. Men när det gäller fleecelindor så finns det många som väljer bort att använda paddar under vilket vi tycker är synd. 

När man lindar  hästens ben så är det viktigt att man lägger padden och lindan åt samma håll. Man börjar från mitten av benet, lindar nedåt och sen går man uppåt. Tänk på att bara följa hästens ben, dra inte åt lindan då riskerar du att skada hästens ben. Låt alltid en liten bit av padden sticka ut i underkant samt överkant för att minimera risken för skav. Kardborre stängningen skall alltid förslutas på utsidan av hästens ben för att minimera risken att lindan  går upp.

Överväg verkligen om du behöver linda hästens ben. Varma sommardagar blir det väldigt varmt för hästen med tjocka paddar samt fleecelindor. Det finns stor risk att hästens ben överhettas och tar skada. 

Vår rekommendation är att bara använda lindor när man rider dressyr. I skogen eller vid hoppning tycker vi att man skall välja andra alternativ.  

Dressyrtävlingar

När man tävlar dressyr är det förbjudet att använda benskydd, strykkappor, damasker, benlindor och boots. Du får gärna rida fram med skydd men väl inne på banan måste du ha tagit av skydden runt om. Det är okej att ha skydd runt om vid prisutdelning.  


Design By Jakida

Vi designar och testar alla våra produkter själva. Det gör att vi har väldigt bra kontroll på vad vi säljer och vi vet att produkterna håller hög kvalitet. Vi är stolta över vårt sortiment och hoppas att Ni gillar det. Är Ni nyfikna läs mer under fliken "om oss" Org. nr:740804-1627 Momsreg nr: SE740804162701

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Nets

© 2024 Design By Jakida Powered by Quickbutik