Här kommer en utförlig guide för Er som kanske aldrig har lindat hästens bens tidigare eller om Ni känner Er osäkra. Vi går igenom varje steg grundligt, sen är det bara att börja linda hästbenen. Titta gärna in på våra fina fleecelindor med gnistrande glitterspännen.
Börja med att se till att hästen är ren, väl avborstad och att benen är torra samt fria från smuts innan Ni börjar att linda hästens ben.
Använd alltid paddar under lindan oavsett vilket material benlindan är av. Många använder inte paddar under fleecelindor men vi rekommenderar starkt att man alltid använder paddar närmast hästens ben. Anledningen till att man skall använda paddar är för att få ett jämnare tryck över hästens ben och risken att dra åt lindan för hårt runt hästens ben minskar kraftigt.
Börja med att lägg padden runt hästens ben. Tänk på att padden skall hålla samma riktning som lindan samt att padden överlappar.
Efter att du har placerat padden är det dags att börja linda hästens ben. När du börjar att linda hästens ben är det viktigt att du ser till att du lindar benet i rätt riktning. Det innebär att man skall linda bakåt, det vill säga lindan skall peka bakåt mot hästens svans. Lindar man vänster ben blir det moturs och höger medurs.
Börja linda benet från mitten, sen lindar du neråt med litet överlapp. Tänk på att bara följa benet. Dra inte åt lindan, men linda inte heller för löst så lindan kan kana ner.
När du kommer ner till slutet av kotan (se till att en del av padden sticker ut) vänder du upp och lindar benet uppåt.
När du nått upp till hästens knä (se till att en del av padden sticker ut) är det dags att vända ner. Avsluta lindan mitt på benet. Anledning till att man vill att en del av padden syns i både i över och underkant är för att minimerar risken för skav mot hästen ben.
När du stänger lindan så skall stängningen hamna på utsidan av benet samt att kardborrebandet förslutas bakåt. Hamnar stängningen på insidan av benet eller i fel riktning så är det bara att börja om.
Anledningen till att du vill ha städningen på utsidan av benet samt bakåt är för om du rider skall varken hästens parallella ben eller exempelvis en gren kunna göra så att lindan kan gå upp. Om lindan har dåligt kardborreband eller om det är en benlinda som man stänger med knytband är det viktigt att viker ner en del av övre kanten på lindan så man minimerar risken att benlindan kan gå upp när du rider.
Vår rekommendation är att aldrig rida med benlindor ute i skogen. Det är bättre och säkrare att använda strykkappor, benskydd eller damasker istället. För den som gillar glittriga benskydd titta in på vårt sortiment av fina skydd och boots.
Det finns lite olika typer av paddar på marknaden. Nedan nämner vi några v dem.
Kanalsydda paddar med luftspaltar som släpper igenom fukt och håller hästens ben svalt. Denna typ av paddar rekommenderar vi då det ger hästens ben möjlighet att andas och det blir inte lika varmt runt hästens ben som med övriga paddar.
Paddar som man enkelt klipper till efter önskad storlek som passar just din häst.
Paddar i teddyfoder
Fleecelindor är nog den lindan som är absolut vanligast idag och används av flest hästägare för att linda hästens ben. Fleecelindor som man köper brukar vara mellan 3-4m långa. Känns lindan för lång kan man själv klippa av lindan till önskad längd. Har man en ponny behöver den kortare lindor än en stor häst. Blir lindan för lång blir benet väldigt tjockt och det känns klumpigt så anpassa längden på lindan efter den häst som skall använda lindorna. Kvaliteten på lindorna varierar även mycket så välj en lite dyrare linda som håller en hög kvalitet.
Kombinerad fleecelinda med elastiskt linda. En del fleecelindor har en del i fleece. Det innebär att den innersta delen är av fleece och sista delen är av elastiskt material. Personligen gillar jag dessa lindor men om man använder denna typ av linda är det viktigt att man verkligen kan linda hästben. Det är väldigt lätt att man lindar hästens ben för hårt med den elastiska delen då den är väldigt töjbar.
Bomullslindor, i dessa lindor finns ingen stretchdel och under en vanliga bomullslinda måste man använda paddar. Dessa lindor får aldrig lindas direkt på hästen ben. En del av dessa lindor stängs med kardborreband och en del med snören. Det bomullslindor som stängs med snören är det viktigt att man viker över kanten så lindan verkligen inte lossnar.
Sätt ihop kardborrebanden och börja sedan linda upp lindan. Då får du benlindan korrekt upplindad när det är dags att linda hästens ben igen.
Hoppas vår guide har varit till hjälp. Fundera gärna en gång extra om det verkligen är nödvändigt att linda hästens ben.
Vi tycker att det är bättre att använda benskydd istället för lindor. Men vid enstaka fall när vi vill vara fina förekommer det att vi lindar vår häst. Men min rekommendation är att istället använda benskydd. Titta in på våra fina glittriga benskydd som är tillverkade i Mesh-tyg som är välventilerade och på ett mycket effektivt sätt släpper igenom värme.
Vi designar och testar alla våra produkter själva. Det gör att vi har väldigt bra kontroll på vad vi säljer och vi vet att produkterna håller hög kvalitet. Vi är stolta över vårt sortiment och hoppas att Ni gillar det. Är Ni nyfikna läs mer under fliken "om oss" Org. nr:740804-1627 Momsreg nr: SE740804162701
© 2024 Design By Jakida – Powered by Quickbutik