Trustpilot

Vilka benskydd är bäst för hästen? 

Bör alla hästar använda benskydd och vilka benskydd är i så fall bäst? Får man tävla med benskydd och i så fall vilka benskydd? Frågorna är många och vi skall försöka besvara det flesta frågor.  

Får man tävla med benskydd?  

När det gäller dressyrtävlingar så får du inte tävla med benskydd men det är tillåtet att rida fram med benskydd och att använda benskydd under själva prisutdelningen. När det kommer till hoppning och fälttävlan är det fullt tillåtet att rida med benskydd på. 

Man har sen en tid tillbaka förbjudit teknikskydd på FEI-tävlingar och sannolikenheten är nog stor att detta även kommer gälla andra klasser i framtiden. Teknikskydd är hårda benskydd som kan ge obehagligt trycka på hästens ben vid ansträngning eller om hästen slår i ett hinder. 

Kraven på FEI-tävlingar är att benskydden skall vara mjuka och tillverkade i Neopren, Gel eller mjuk kork. Detta gäller även spännerna som man sätter fast benskydden med. Dessa spännen får ej trycka på skenbenet eller ha en rem runt kotan. 

Härligt glittriga turkosa boots

Måttanpassade shettis benskydd

Vilka benskydd är bäst för hästen?

 Det finns nog många svar på den här frågan. Men jag tror att man först måste ta ställning till:  

  • Vilket gren fokuserar jag på. Är det dressyr, fälttävlan eller hoppning?
  • På vilket sätt brukar jag min häst? Mest lugna skritturer i skogen eller fullt race. 
  • Vilken typ av häst har jag. Är den lugn eller explosiv?
  • Hur rör sig hästen?

Ja listan kan göras lång och det finns flera saker som avgör om en häst bör använda benskydd eller inte. Det finns en del hästar som alltid stryker sig. Det vill säga att det slår i benen när det springer. Dessa hästar bör alltid bära benskydd när man rider och av den sorten som skyddar mot strykningar på insidan av benet. 

Sen tycker jag att man alltid skall använder benskydd på hästen om man rider fälttävlan eller hoppar. Detta för att skydda hästens ben mot slag. I först hand hade jag valt att använda senskydd på frambenen som skyddar hästens senor väl mot eventuella slag. Har man varit med om en senskada så vill man inte uppleva det igen. Senskador tar lång tid att läka och kräver långsam igångsättning när skadan väl är läkt. 

"Det är solklart alla hästar behöver inte benskydd. Men vill man undvika skador ger det ett bra skydd." 

Det finns otroligt många olika fabrikat på benskydd ute på marknaden och kvaliteten varierar stort. Det man skall komma ihåg är att alla benskydd slits med tiden oavsett fabrikat. Hur fort det slits beror på vilket rörelsemönster hästen har. När  vi tog fram våra benskydd fanns det några saker vi inte ville tumma på. 

1. För oss är det otroligt viktigt att benskydden är formbara. Att det följer hästen ben och sitter still under hela ridpasset. Många benskydd är tillverkade i PU-läder det vill säga konstläder då det är ett billigare material. Problemet med konstläder är ofta att benskydden blir väldigt stela och formar sig inte alls efter hästens ben. Du måste dra åt dem hårt och ändå glider det ner när du rider. 

2. Benskydd skall vara välventilerade och låta hästens ben andas. Vi tror att det är många som inte vet om faran att rida med för varma benskydd under varma sommardagar. När hästen arbetar utsöndrar hästen värme. Har man då satt på hästen varma benskydd höjs värmen radikalt runt hästens senor och det finns stor risk att fibrerna i senvävnaden tar skada och försvagas med tiden. 

3. Därför har vi valt att tillverka våra benskydd i Mesh-tyg som effektivt släpper igenom värme. Invändigt är det klädda med ett tunt lager Neopren som skyddar mot eventuella slag. Utöver det har vi valt att förstärka benskydden med äkta läder där slitaget är som störst. Äkta läder ger en helt annan komfort än konstläder. Benskydden blir väldigt mjuka och ger på så sätt en väldigt fin passform. 

För oss är det viktigt att benskydden är välventilerade, släpper ut värme och har en bra passform som ger en skön känsla för hästen. Att det är snygga är bara en bonus.

Välventilerade benskydd 

Mjuka formbara benskydd tillverkade i Mesh-tyg och äkta läder. Släpper aktivt igenom värme och låter hästens ben andas. Finns i flera olika färger och storlekar. Välventilerade benskydd
Design By Jakida

Vi designar och testar alla våra produkter själva. Det gör att vi har väldigt bra kontroll på vad vi säljer och vi vet att produkterna håller hög kvalitet. Vi är stolta över vårt sortiment och hoppas att Ni gillar det. Är Ni nyfikna läs mer under fliken "om oss" Org. nr:740804-1627 Momsreg nr: SE740804162701

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Nets

© 2024 Design By Jakida Powered by Quickbutik