Trustpilot

Tränsguide

Vilka träns är det vanligaste och vad fyller det för olika funktioner? Vi går igenom det vanligaste tränsen och dess nosgrimmor. Försöker reda ut alla begrepp kring träns. 


Träns är en av de mest grundläggande och viktigaste utrustningen för hästen och ryttaren. Utan träns är det svårt att rida hästen. 

Grundstommen i alla träns är detsamma. Tränset har ett nackstycke, en käkrem, sidostycken och en nosgrimma. Det är främst nosgrimman som skiljer olika träns. En del träns har anatomiskt utformade nackstycken vilket vi förespråkar för att ge hästen en behaglig känsla. 

Det som också kan skilja ett träns åt är hur många bett man kan ha. På ett så kallade kandar finns det alltid dubbla sidostycken för att man skall kunna ha två bett. Ett vanligt träns har ett sidostycke. 

Nedan går vi igenom det vanligast förekommande nosgrimmorna, men det finns en uppsjö och fler modeller som vi inte tar upp här.  


Engelsk nosgrimma knäpps på insidan av sidostyckena. Med denna nosgrimma kan hästen röra sin mun ganska fritt. Se till att du får plats med två fingrar på nosryggen när du spänner nosgrimman.  

Aachennosgrimman ser precis likadan ut som den engelska nosgrimman förutom att man har en nosrem som man stänger nedanför bettet. Det gör att hästen inte kan gapa.  

Kandar har alltid engelsk nosgrimma. Att rida på kandar innebär att hästen har två bett i munnen. Ett bridongbett och en stång med kedja. Kandar bör enbart användas av duktig ryttare med stor kunskap.

Pullarnosgrimma används oftast på hopp eller fälttävlanshästar och ibland på unghästar då nosgrimman inte trycker på tänderna. Nosgrimman har två remmar som går i kors över nosryggen. 

Remontnosgrimman knäpps under bettet och används ofta på unghästar då den bidrar till att bettet ligger mer still i hästens mun och förhindrar att det klämmer på tänderna. 

Tänkt på att aldrig knäppa nosgrimman för hårt. Du skall alltid kunna få in minst två fingrar på hästens nosrygg."

Vi har tagit fram en exklusive kollektion med kvalitets träns med den mest förekommande nosgrimman som säljs på marknaden idag. Vi har lagt stor energi på många unika detaljer som ger ett fint intryck. 

Nackstycket är självklart anatomiskt utformat för att ge hästen en behaglig känsla och det flesta pannband är öppningsbara för snabbt och smidigt byte. Komplettera gärna ditt träns med ett fint strasspannband eller våra välventilerade benskydd

Se hela vårt utbud av svarta träns

Se hela vårt utbud av bruna träns

Design By Jakida

Vi designar och testar alla våra produkter själva. Det gör att vi har väldigt bra kontroll på vad vi säljer och vi vet att produkterna håller hög kvalitet. Vi är stolta över vårt sortiment och hoppas att Ni gillar det. Är Ni nyfikna läs mer under fliken "om oss" Org. nr:740804-1627 Momsreg nr: SE740804162701

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Nets

© 2024 Design By Jakida Powered by Quickbutik