Hur går det till att importera en häst från utlandet? Hur går man till väga? Vad skall man tänka på? Vi delar med oss av hela vår resa från planeringsstadiet till hur det väl var på plats. Vi har tidigare köpt en import från Polen genom att bara ha tittat på videofilmer. Skall jag vara helt ärligt så kommer jag inte göra den resan igen. Det kan se hur harmoniskt ut som helst på videon och en helt annan sak i verkligheten. Den hästen vi fick hem var otroligt rädd och säker samt otroligt grönare i ridningen än vad det såg ut på film.
Bilden ovan visar på en harmoni och mysig häst men det tog lång tid att komma dit med massa hantering, miljöträning och kärlek. I början fick vi knappt på honom en grimma eller ett täcke. Han var livrädd för allt, valde alltid att vända rumpan till som aldrig riktigt försvann. Men med tiden med mycket kärlek och många timmar i stallet blev han bättre och bättre.
Att se en häst på film är en helt annan sak än att provrida en häst. Den erfarenheten har vi av vår första import som såg enkel ut vid ridningen men som kom hem och var väldigt het och rätt okontrollerbara i galoppen. Vet inte hur många gånger jag hoppade av i ridhuset och kände att det här går inte. Men övning ger färdighet brukar man säga och det stämmer väldigt väl. Med tiden blev han bättre och bättre. Men det tog tid.
Det finns en par stor sidor man kan titta på för att hitta hästar utomlands. En av dem är E-horses som har ett stort utbud av saluhästar. Utöver det finns det massa lokala sidor man kan leta på. Vi gick även med i diverse facebook grupper där folk lägger ut sina saluhästar. Det man även kan göra är att titta in på olika uppfödares hemsidor. Lås Er inte vid en sida utan googla runt och försök titta på alla möjliga forum och försök även sålla bland det som känns oseriösa.
Vi hittade det flesta hästar via e-horses men la även ut lite annonser själva i olika facobook grupper. Vi bad om filmer på precis alla hästar. Det jag upptäckte är att i Sverige ställer vi nog betydligt mycket fler frågor till hästägare än vad man gör utomlands. Det är svårt att få hel historik om hästarna om den inte kommer direkt från uppfödaren.
På bilden ser Ni vår resrutt. Med facit i hand hade vi nästan kunnat köra ner från Stockholm. Totalt spenderade vi fyra dagar. Vi landade tidigt fredag morgon i Amsterdam. Plockade ut en hyrbil och började sedan runt Amsterdam. Sen begav i oss över till Tyskland och upp till Hamburg området. Där fanns det många fina hästar.
Totalt körde vi 226 mil på fyra dagar vilket är rätt mycket tid i bilen. Vi besökte totalt nio olika stall och såg 22 hästar. Av dessa 22 hästar provred vid 19st. Vi skulle ha tittat på runt 28 hästar men tiden blev för knapp och vi hann helt enkelt inte med. Vi skulle ha behövt mer tid helt enkelt.
Hästarna vi tittade på låg i ett prisspann på 17000-25000 Euro och kvalitén var verkligen varierande. En del hästar var i otroligt dåligt skick och en del hästar var riktigt fina. Det vi fokuserade på och det som vi framför allt var ute efter är en häst som rör sig över medel med bra taktmässig trav och bra galopp. Bra stadig form som redan är framme i kontakten men mjuk i munnen och framåt för skänkeln. Vi upplevde väldigt många hästar tröga. Jag anser att man skall inte behöva rida en unghäst med sporrar för att att den skall tänka framåt ut det måste finnas en naturlig motor hos hästen och bra med energi.
Det är rätt charmigt att åka runt på landsbygden och mötas av alla charmiga stall. En del är jättefina som Hannoveraner Verban där vi var. Vilken lyxanläggning med massa träningsmöjligheter. Sen tror jag inte att det är någon bra anläggning för en häst att stå uppstallad på. Lite hagmark och de står nog mycket på box.
Många anläggningar var riktigt fina och mysigt när hästarna kan stå och titta ut.
När man kommer till större anläggningar och uppfödare så är det mycket hästar och framför allt många unghästar. Dessa stor väldigt ofta i samma box eller delar box med flera andra hästar. Tänker att det är sunt för unga hästar att ha sällskap och tillhöra en flock. Det lär sig att gå med andra hästar och hur det fungera i flocklivet.
Men charmigast av alla stall var nog mjölkbonden som hade kor och hästar i samma stall. Riktigt synd att det inte hade en häst där som föl oss i smaken, det hade varit perfekt. Så orädda för allt och vana vid andra djur, liv och rörelse. Dessa hästar var väldigt vettiga i all hantering och väldigt lugna.
Fördelen när du åker till det land du har tänkt dig att importera en häst ifrån är att du har möjlighet att provrida alla hästar. När man läser på många sidor så står det att det tar ut en avgift men det råkade vi aldrig ut för. Jag tror att man på så sätt vill få bort alla oseriösa spekulanter. Vi tittade på alla hästar i stallet först, klämde och kände lite på dem. Sen red en beridare eller ägaren hästen.
Först efter det hoppade vi upp och provred. De flesta hästar vi provred var vettiga men man skall vara lite försiktig. En del hästar är inte vad det ser ut att vara. Någon häst hoppade vi ganska snabbt av ifrån som inte kändes helt hundra. Sen i regel provrider vi inte längre än vi behöver. Känner vi fort att det inte är rätt häst så hoppar vi av och är även helt ärliga med vad vi tycker.
Ja det är en lång resa att få ordning på allt om man skall importera en häst. Först av allt
Vi designar och testar alla våra produkter själva. Det gör att vi har väldigt bra kontroll på vad vi säljer och vi vet att produkterna håller hög kvalitet. Vi är stolta över vårt sortiment och hoppas att Ni gillar det. Är Ni nyfikna läs mer under fliken "om oss" Org. nr:740804-1627 Momsreg nr: SE740804162701
© 2025 Design By Jakida – Powered by Quickbutik