Trustpilot

Välj rätt ridstrumpor

Hur väljer man egentligen vilka ridstrumpor man skall köpa? Som vi alla vet är strumpor en förbrukningsvara. Det vill säga det slits med tiden och behöver bytas ut. Kvaliteten är väldig blandad och en del strumpor går sönder väldigt fort. Något man kan tänka på när man köper ridstrumpor är att det skall vara förstärkta i foten. Helst hela foten men åtminstone i tårna och hälen för det är där ridstrumpor oftast går sönder.

Marinblåa ridstrumpor

Varför har man långa ridstrumpor?

Ja varför har man egentligen långa ridstrumpor? Största anledningen är väl dels för att det skall vara enkelt att dra på sig ridstövlarna om man har helskodda ridbyxor då det annars kan ta stopp när man försöker dra på sig stövlarna. Dessutom vill du inte ha några strumpor som slutar mitt på benen som kan glida ner under ridpasset. Bra ridstrumpor är långa och slutar under knäna. Det sitter väl på plats och glider inte ner. 

Miljövänliga ridstrumpor 

Nästa aspekt som jag tycker man skall ta hänsyn till är miljön. Vad innebär hållbarhet och vad vill vi lämna efter oss till nästa generation? I alla fall går det inte att styra men jag kan tycka att i en produkt som ridstrumpor som är en förbrukningsvara bör man faktiskt väga in miljöaspekten. 

Som exempel kan vi ta skillnaden mellan ekologiskt hållbart bambumaterial mot resurskrävande bomull. Skillnaden är enorm och påverkar helt klart våra miljöresurser.

Bambu klassas som ett miljövänligt och hållbart material då bambu enkelt kan odlas på torra näringsfattiga jordar som varken kräver konstbevattning eller bekämpningsmedel. 

Bomull däremot är mycket resurskrävande då odlingen kräver stora mängder vatten som i det flesta fall sker via konstbevattning på redan torr jord. Man behöver dessutom tillföra både konstgödsel och bekämpningsmedel. 

Har Ni läst om Aralsjön? För att odla fram 1kg bomull krävs det drygt 9000 liter vatten och i riktigt torra områden kan det krävas ända upp till 20 000 liter vatten. Ett av det mest omtalade fallen är området kring Aralsjön där det finns intensiva bomullsodlingar. En gång i tiden var Aralsjön världens fjärde största sjö men idag sorligt nog finns inte ens 10% kvar av den ursprungliga vattenmängden. Anledningen till det är att man har använt sjön för konstbevattning av bomullsodlingen.   

Därför har vi valt att ta fram ridstrumpor i bomull som är lite dyrare att producera men vi bidrar gärna med det för en bättre framtid för nästa generation. Se hela vårt utbud på miljövänliga ridstrumpor.

ridstrumpor

Materialval i ridstrumpor

Bambu är ett silkesmjukt material som känns skönt mot kroppen. Det är ett rent naturmaterial som är mycket miljövänligt och spunnet från bambugräs. Att välja ridstrumpor tillverkade i bambu har många fördelar. Bambu är känt för sin enastående absorberingsförmåga då fibrerna bilder små kanaler som effektivt leder bort fukten från huden och håller fötterna torra. Det bidrar till att materialet känns varmt mot huden kalla vinterdagar och svalt under varma sommardagar. Materialet har en utmärkt andningsförmåga. Bambu anses vara ett antibakteriellt material vilket gör att det motverkar odör och att det bildas bakterier i strumpan. Testa gärna våra ridstrumpor tillverkade i miljövänligt bambu.  

Bomull är ett naturmaterial som kräver stora resurser i form av konstbevattning, bekämpningsmedel och konstgödsel. Ett exempel är Aralsjön som en gång i tiden var världens fjärde största sjö men som idag bara har 10% kvar av den ursprungliga vattenmängden på grund av intensiv odling av bomull runt omkring området. Materialet är slitstarkt och känns svalt i värmen men har låg förmåga att isolera värme. Så vår rekommendation är att inte använda ridstrumpor i bomull under vinterhalvåret.  

Ull framställs från hår som klipps från djur. Ull har en bra isoleringsförmåga och transporterar bort väta från huden. Ull ger bra med värme men tappar lätt passformen och är inte så slitstarkt. Känsliga människor upplever ofta att ull sticks och kliar. Ull är inget vanligt förekommande material i ridstrumpor. Det är vanliga att man istället använder sig av merinoull som kommer från merionofår. Skillnaden på merinoull mot vanlig ull är att det är helt klifritt. Materialet kan användas året om då det leder bort överskottsvärme från huden.

Polyester är det vanligaste materialet i strumpor. Det består av syntetiskt plastfibrer och tillverkas genom en kemiskt reaktion som kräver kemikalier i stora mängder som kan vara cancerframkallande. Alla syntetfibrer släpper tyvärr små plastpartiklar i vattnet när vi tvättar som kan skada våra fiskar. Som material är polyester slitstarkt, håller värmen bra och kan hanterar fukt på ett bra sätt.

Polyamid också känt under namnet Nylon är ett syntetiskt material. Det tillverkas av oljeprodukter som är ett icke förnybart råmaterial som är energikrävande att framställa. För att framställa fibrerna krävs mycket kemikalier som kan vara skadligt för tillverkarna och naturen. Materialet är slitstarkt men med ganska dåliga uppsugningsförmåga, därför måste detta material blandas upp med andra material för att få en bra strumpa med komfort.

Det flesta strumpor innehåller ofta flera olika material för att få fram en elastisk strumpa med rätt komfort. Det viktigaste för oss är att merparten av ridstrumpan är tillverkad i ett miljövänligt material. 


Design By Jakida

Vi designar och testar alla våra produkter själva. Det gör att vi har väldigt bra kontroll på vad vi säljer och vi vet att produkterna håller hög kvalitet. Vi är stolta över vårt sortiment och hoppas att Ni gillar det. Är Ni nyfikna läs mer under fliken "om oss" Org. nr:740804-1627 Momsreg nr: SE740804162701

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Nets

© 2024 Design By Jakida Powered by Quickbutik