Trustpilot

Vanliga frågor om benskydd

Här besvarar vi det vanligaste frågorna som ställs angående benskydd till hästar. Varför använder man benskydd till häst och hur väljer man rätt benskydd?

Varför behöver min häst benskydd?

Man använder benskydd till hästar för att skydda hästens ben. En del hästar slår sig själva på benen när det rids och behöver därför bära benskydd och en del använder benskydd i förebyggande syfte för att förhindra att en häst skall slå i sina ben. Benskydd ger dels hästen skydd mot eventuella slag men ger även ett visst stöd.

Vilka typer av benskydd finns det?

Det finns en rad olika typer av benskydd. En del benskydd skyddar hela benet på hästen, en del benskydd ger ett skydd till senan och en del mot balltramp. Det mest förekommande benskyddet är strykkappor, se bilden nedan.

Detta är en strykkappa som är tillverkad i Mesh-tyg som ger ett väldigt lätt och luftigt skydd för hästens ben. Benskyddet släpper effektivt igenom värme och minimerar risken för att hästens ben överhettas varma dagar. Se vårt utbud av välventilerade benskydd här. 

En del hästar har en förmåga att trampa sig med bakbenen på ballarna fram. Då är det lämpligt att använda så kallade boots. Se bilden nedan.

Vi har försett våra boots med fuskpäls runt karleden för att minimera risken för eventuellt skav.

Det flesta hoppryttare föredrar att använda senskydd fram vilket skyddar hästens senor vid hoppning. Tänk dig själv när hästen flyger över hindret så finns det risk att den river ta med sig en bom som kan råka slå i hästens framben eller att den själv råkar slå sig med sina bakben på frambenen.

Hur väljer jag rätt storlek på benskydden till min häst?

När du köper benskydd till din häst se till att det finns mått på benskydden innan du beställer. Sen är det enkelt att mäta din häst och se att du får rätt höjd på benskydden. För korta benskydd skyddar inte korrekt och för långa benskydd kan förorsaka obehag och skav för hästen.

Vad är fördelar med benskydd med fuskpäls?

Att ha fuskpäls runt exempelvis boots förhindrar att bootsen skaver. Men att använda benskydd som är klädda med fuskpäls invändigt är inget vi förespråkar då det blir väldigt varmt och kan överhetta hästens ben.

Hur rengör jag mina benskydd?

Det är viktigt att hålla benskydden rena invändigt från smuts så det inte skaver mot hästens ben. Det bästa är att borsta ur dem med en mjuk borste om det inte är leriga. Är det riktigt smutsiga så sköljer man med fördel av dem under ljummet rinnande vatten och sen hänger upp dem på tork.

Får man använda benskydd under träning och tävling?

På träning får man alltid använda benskydd och det är något vi förespråkar att man skall göra. När det gäller tävling beror det på vilken gren du skall tävla i så läs tävlingsreglementet ordentligt så du vet exakt vad som gäller för din tävlingsstart. För dig som har en shettis så har vi tagit fram måttanpassade benskydd ansedda för shetlandsponnyn. 

Kan jag skräddarsy benskydd efter min häst?

En del leverantörer tar emot skräddasydda beställningar. Vi tar emot specialbeställningar på färgkombinationer på våra benskydd. Så har du önskemål om någon speciell färg så skicka ett meddelande till oss på [email protected]

Vad är skillnaden på olika materialval på benskydd?

Benskydd tillverkas i alla möjliga olika material. En del i konstläder eller PU-läder som det kallas. Dessa benskydd blir otroligt stela och formar sig extremt dåligt runt hästens ben. Vi har valt material med stor omsorg i våra benskydd. Samtliga strykkappor från oss är tillverkade i Mesh-tyg och äkta läder. Det ger ett otroligt mjukt benskydd som formar sig fint runt hästens ben och sitter på plats under hela ridpasset utan att glida ner. Dessutom andas Mesh-tyget så risken att hästens ben skall överhettas och ta skada är obefintligt.

Hur vet jag om benskydden sitter rätt?

Om du känner dig osäker på om benskydden sitter rätt fråga någon kunnig i stallet. Det är viktigt att benskydden sitter rätt och inte skaver eller glider ner på hästens ben.

Varför är det viktigt att investera i kvalitativa benskydd?

Kvalitativa benskydd har en bättre passform, skaver inte på hästens ben och ger hästen en bekväm känsla. Bra benskydd håller passformen och minimerar risken att hästens ben skall ta skada.

Design By Jakida

Vi designar och testar alla våra produkter själva. Det gör att vi har väldigt bra kontroll på vad vi säljer och vi vet att produkterna håller hög kvalitet. Vi är stolta över vårt sortiment och hoppas att Ni gillar det. Är Ni nyfikna läs mer under fliken "om oss" Org. nr:740804-1627 Momsreg nr: SE740804162701

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Nets

© 2024 Design By Jakida Powered by Quickbutik